De bruiloft van Tjeerd en Annie

door de ogen van de fotograaf

‘Op 29 september al vroeg uit de veren om te beginnen aan een mooie trouwreportage van Tjeerd en Annie uit Veenwouden. Enkele maanden daarvoor had het aanstaand bruidspaar mij benaderd om hun trouwdag vast te leggen. Vandaag was dan de grote dag, er was mooi weer voorspeld echter toen ik richting de ouderlijke woning van de bruidegom reed, was het toch echt behoorlijk mistig. Na aankomst direct de eerste foto’s al gemaakt van de versieringen rondom het huis en de trouwauto. Daarna onder het genot van een bakje koffie het aankleden van bruidegom vastgelegd en aan de familieleden voorgesteld. De kinderen meteen betrokken bij de trouwdag door te overleggen wat een mooie lokatie was voor een foto met z’n drieën. Dit werd buiten voor het huis.

Daarna snel de cameraspullen weer in de auto gelegd en richting de woning van de bruid gereden in Veenwouden. Hier wederom gestart met de versieringen rondom hun eigen huis. Prachtige hartjes hingen er in de bomen en struiken waarop de dauwdruppels nog zaten! Binnen was de kapster al druk bezig met de bruid en na een nieuw voorstel rondje bij de aanwezige familieleden ben ik ook hier begonnen met vastleggen van het aan trekken van de trouwjurk, details en de dochter die in een prachtig jurkje mocht vandaag. De spanning nam toe, want de bruidegom was al vertrokken in de trouwauto en kon elk moment verschijnen bij de woning. Alle familieleden gingen buiten staan en al snel verscheen de trouwauto op de oprit. Mooi om dan de toch ietwat zenuwachtige bruidegom uit te zien stappen en naar de voordeur zien lopen.

Na het aanbel moment en enkele foto’s, begon de autorit naar metaalfabriek Prins in Dokkum. In deze verlaten fabriek hebben we de nodige foto’s gemaakt, de oude industriele omgeving sprak hun erg aan. Na 45 minuten (voor mij altijd tekort als fotograaf) zijn we richting de volgende fotolocatie gereden en hebben we de kinderen opgehaald. Bij landgoed De Klinze hebben we de fotoreportage vervolgd, eerst met de kinderen en daarna nog als bruidspaar door het landgoed. Doordat de herfst zijn intrede had gedaan en de zon lekker scheen waren er prachtige kleuren in het bos. Erg fijn voor de fotograaf!

Na een lunch begonnen de eerste daggasten binnen te komen en werden de voorbereidingen voor de trouwceremonie gestart. Er zou met mooi weer buiten getrouwd worden en de mist was gelukkig al enige tijd opgetrokken, dus er werd buiten getrouwd! Tijdens een rust moment heb ik snel alle foto’s van de ochtend gekopieerd naar de laptop om alvast een kleine selectie te maken voor de avond.

Na de ceremonie was er tijd voor de bruidstaart en een kop koffie/thee. Hierna het moment om alle familiefoto’s te gaan maken. Samen met de ceremoniemeester hadden we een bijzondere plek gevonden met een mooie achtergrond als decor. Hier werden op aangegeven volgorde de foto’s gemaakt. Op het einde van de sessie heeft de ceremoniemeester iedereen gevraagd een groot hart te vormen om het bruidspaar heen. Ondertussen had ik de drone in de lucht gebracht en heb zo een kleine video gemaakt van het hart, maar ook enkele foto’s. Leuk om alle enthousiaste reactie’s te horen! Voor een impressie, bekijk de video.

Terwijl de familieleden aan het dineren waren, ben ik gaan foto’s bewerken. Afgesproken was dat ik een aantal foto’s op een USB-stick zou zetten, die ’s avonds in de kerk op een beamer zou worden afgespeeld. Al snel had ik zo’n 25 bijzondere en sfeervolle foto’s uitgezocht. Tussen het eten en bewerken door, ook nog enkele foto’s gemaakt van het heerlijke diner, inclusief overheerlijk toetje!

De kerkdienst vind op een andere locatie plaats, dus gaan we met een hele stoet auto’s richting de kerk. Hier fotografeer ik opnieuw alle highlights waaronder de plechtigheid van de ringen. Op het einde begint de muziekband het nummer ‘In Nije Dei’ te zingen en direct verschijnen de foto’s die ik heb gemaakt op een groot scherm. Iedereen kijkt lachend en wijzend naar het scherm, en als dan Tjeerd en Annie bij de laatste foto elkaar een innige en liefdevolle omhelzing geven . . . weet ik dat mijn opdracht geslaagd is!

Na de nodige felicitatie’s rijden we in de stromende regen weer terug naar landgoed De Klinze, om de dag af te sluiten met een knallend feest. Uiteraard begin ik ook hier weer vol enthousiasme aan. De kinderen doen mee op de bekende nummers van de muziekband ‘De Suskes’ en na de openingsdans beginnen vrienden enkele grappige sketches te doen. Na de vele polonaises, roeien op de dansvloer en vele grappige momenten, bedank ik het trouwpaar voor bijzondere geslaagde dag en rij rond middernacht weer naar huis.

Eenmaal thuis maken we direct een backup van alle gemaakte foto’s, nadat dit is gedaan zit voor mij de trouwdag van Tjeerd en Annie erop!

In de weken erna bewerk ik alle fotos en bestel de case met USB-stick. Zodra die binnen zijn en alle foto’s klaar zijn, kopieer ik de hoge en lage resolutie beelden voor Tjeerd en Annie uiteindelijk op de USB-stick. Op een grote TV kan ik dan uiteindelijk alle foto’s die ik heb aangeboden laten zien bij hen thuis.’

Bekijk hier een aantal foto’s van Tjeerd en Annie.